Jerawat, Jeragat, Whitehead, Blackhead, Kusam, Eczema

YOUTH Skincare

Kongsi Pengalaman Besarkan Anak Kembar

Intai Si Kembar

Pengalaman Travel & Tips Menarik

Kakda Go Travel

3 Tips Mudah Elak Jerawat Dan Whitehead Tips Cantik

3 Tips Paling Mudah Nak Elak Jerawat Dan Whitehead Remaja

Ramai student yang wasap kakda nak beli Set Jerawat Remaja tanya apa tips nak elak jerawat dan whitehead ni?

So, sebelum tidur, kakda nak share 3 Tips Simple untuk elak jerawat atau whitehead di kalangan Remaja.

  1. Hormon
  2. Jaga Makan Minum
  3. Jaga kebersihan

Hormon

Punca utama jerawat golongan remaja biasanya adalah disebabkan oleh hormon.

Tak kisah lelaki mahupun perempuan, hormon memang jadi punca utama.

Jadi cuba cari suplemen untuk bantu stabilkan hormon.

Jaga Makan/Minum

Kurangkan makan makanan tak berkhasiat contohnya megi, makanan ringan dan minuman manis.

Elakkan makan jajan-jajan yang mengandungi banyak bahan pengawet, pewarna dan perasa tiruan.

Pastikan minum air kosong yang banyak untuk bantu badan buang toxin.

Toxin yang yang terkumpul terlalu banyak dalam darah akan keluar daei badan sebagai jerawat dan whitehead.

Jaga Kebersihan

Kalau perlu pakai pencuci muka, pakai lah.

Tapi pastikan guna pencuci muka yang tidak mengandungi bahan kimia berbahaya seperti pencuci muka jenama YOuth.

Dan diikuti dengan toner yang mampu menanggalkan semua kotoran yang ada di muka termasuk sel kulit mati.

Selain tu bagi gadis-gadis, jaga kebersihan tudung dan anak tudung.

Kalau dah berpeluh, basuh bersih jangan pakai balik.

Peluh yang melekat di anak tudung ada banyak kotoran dan bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan pada liang pori muka dan menyebabkan jerawat.

Tu je tips ringkas dari kakda. Gud nite. 😘

Previous Post Next Post

You may also like

Leave a comment

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.