8 Punca Muka Dan Hidung Penuh Dengan Whitehead Dan Blackhead

10

Apakah Punca Whitehead dan Blackhead Penuh Di Muka Dan Hidung?

Tadi masa kakda tengah google image untuk whitehead, jumpa lah satu gambar ni, tiba-tiba Nuur tanya, “mama, hidung abah ka tu?”. (Mujur lah Nuur tak tanya “hidung mama ka tu?”..hahah)

Jadi harini kakda nak share 8 punca kenapa muka kita banyak whitehead dan blackhead.

1. Diet Seharian

Siapa suka makan makanan bergoreng atau berminyak? Kakda suka! Sebab tu whitehead kakda agak banyak juga. Jadi bila dah tahu ni, kakda slowly try lah kurangkan.

Tak mau lah kita dah pakai produk luaran untuk hilangkan whitehead, tapi tak jaga dari dalam. Tak balance lah jadinya. Kan? So kena cek balik ya pemakanan kita.

2. Hormon Yang Tak Stabil Dan Tak Seimbang

Hormon yang tak balance akan buatkan badan kita berfungsi dengan tak berapa nak betul sangat. Jadi jangan pelik kalau kita suka marah tak tentu pasal.

Suka sedih tak kira masa. Period jadi macam chips more dan macam-macam lagi.

Kesan lainnya pula, ia akan buat kulit kita hasilkan sebum yang berlebihan. Maka banyaklah juga hasil whitehead dan blackhead.hehe

3. Kurang Minum Air Putih

Air putih ni besar tugas dia dalam usaha kita nak bagi kulit cantik. Biasanya orang yang suka minum air kosong akan memiliki kulit yang cantik kan? Tau tak sebab apa?

Satu sebab kulitnya sentiasa lembap, tak kering. Bila lembap, kedut susah nak terbentuk malah kulit akan lebih segar dan tidak kusam.

Satu lagi bila air tak cukup, badan tak dapat melakukan detox. Bila tak detox, badan kita bertoksin. Badan yang bertoksin akan menyebabkan jerawat, whitehead dan blackhead mudah terjadi.

4. Muka Tak Cukup Bersih

Cuci muka saja tak cukup untuk bersihkan semua kekotoran yang ada di muka. Kadang tu bila kita sapu toner/lotion selepas cuci muka, kapas still kotor. Betul tak?

Sebab tu pentingnya makeup remover. Makeup remover adalah step pertama untuk menjamin kebersihan muka kita hingga ke liang roma.

5. Pengeluaran Sebum Yang Berlebihan

Bila kulit muka mengeluarkan sebum secara berlebihan, itu yang membuatkan kulit muka jadi lebih berminyak.

Kulit muka berminyak lebih berisiko untuk liang porinya tersumbat sekaligus menyebabkan terjadinya whitehead dan blackhead.

6. Salah Beli Produk Makeup

Satu lagi masalah kita ni, kita suka beli Makeup yang tak sesuai untuk kulit muka kita. Salah beli bedak muka, salah beli blusher, salah beli foundation. Bila kita guna muka jadi berminyak.

Bila berminyak mulalah keluar whitehead yang banyak.

7. Scrub Muka Terlalu kasar

Scrub muka yang kasar akan menyebabkan kulit muka jadi luka dan merosakkan kulit. Bila kulit muka rosak, ia akan menyebabkan kehilangan agen yang mengawal yang mengawal pengeluaran sebum.

8. Kulit Kekurangan Nutrisi

Rasanya semua orang tahu, kulit juga perlukan nutrisi untuk cantik. Biasanya yang paling femes ialah kolagen dan vitamin C.

Tapi sebenarnya ia tidak terhad kepada hanya dua nutrisi diatas. Banyak lagi nutrisi lain yang penting dalam memastikan kulit kita cukup nutrisi sekaligus menghalang pembentukan whitehead.

Kawal Pembentukan Whitehead Secara Luaran

Untuk mengawal pembentukan Whitehead, kakda syorkan anda untuk menggunakan 2 produk ini.

  • Gentle Action Makeup Remover NutriWhite
  • Gentle Deep Foaming Cleanser Nutriwhite

Kedua-dua produk ini adalah berasaskan bahan semulajadi, telah menjalani ujian klinikal dan sudah melepasi 350 saringan bahan cemar. Ia sangat sesuai untuk kulit normal dan sensitif.

Gentle Action Makeup Remover NutriWhite

Baca 4 Keistimewaan Gentle Action Makeup Remover Nutriwhite disini

Jom kita tengok tetsimonial mereka yang dah guna Makeup Remover Nutriwhite ni pula.

Bintik-bintik di hidung dah hilang, licin dah hidung ni. Blackhead pun makin kurang.

Penat pakai mask bagai tak hilang pun.

Mula-mula tak percaya juga, sebab tu nak cuba. Guna 3 kali je dah nampak perubahan.

Alhamdulillah baru beberapa hari guna Gentle Action Make Up Remover Shaklee, whitehead hilang!

Sebelum ni hari-hari mesti nak picit hidung tu kan. Sekarang picit juga sambil bertanya dalam hati ‘kenapa whitehead dah takde?’ hihi.. alhamdulillah serasi

 

 

Gentle Deep Foaming Cleaser

Baca keistimewaan Gentle Deep Foaming Cleanser disini

Seterusnya kita tengok testimonial pencuci muka Nutriwhite pula.

Muka rasa bersih, kulit muka jadi kurang berminyak.

Masalah kulit kering dan whitehead berkurang.

 

Kawal Pembentukan Whitehead Dari Dalam

Nutrisi yang penting untuk kawal pembentukan whitehead ialah seperti berikut.

1. B Kompleks

  • membantu mengawal stress (stress akan menyebabkan jerawat dan masalah hormon tak seimbang)
  • mengawal dan melancarkan pengaliran darah akan memberikan impak kulit yang lebih berseri.
  • membuatkan kulit glowing
  • melembapkan kulit

2. Sustained Release Vita-C

  • membantu pembentukkan kolagen
  • mencerahkan kulit
  • membantu mengurangkan radang jerawat
  • membantu memudarkan jeragat
  • membantu merawat kulit kasar dan kering

3. Vitamin E Complex

  • memperbaiki parut
  • menyediakan satu lapisan dalam kulit untuk menghalang UV dan mengelakkan pembentukan jeragat baru.
  • membantu mengurangkan masalah jerawat
  • membantu ton kulit muka yang sekata

Sekarang anda dah tahu kan apa punca muka dan hidung penuh dengan whitehead dan blackhead. Cuba atasi kesemua 8 punca ini dengan mengamalkan kedua-dua produk luaran dan dalaman, kulit anda pasti lebih bersih, cantik, cerah, dan lebih menarik berbanding sebelum ini dan masalah whitehead dan blackhead pasti selesai.

Tempahan:

Jika anda ingin mencuba Set Hilangkan Whitehead Shaklee, anda boleh membelinya secara online menggunakan debit/kredit kad melalui link di bawah ini.

Order Set Hilangkan Whitehead Disini

Postage : RM10.60 sm, Rm21.20 ss

Daftar Ahli Untuk Lebih Penjimatan disini

Cara 2: Jika anda tidak pasti, hubungi kakda melalui Wasap di link ini untuk mendapatkan khidmat konsultasi tentang ssupplemen apa yang paling tepat dengan bajet dan situasi anda, tips serta cara pengambilan yang betul.

Kakda | 010 760 4946

Pengedar Shaklee Kelantan

COD Kubang Kerian, Kota Bharu, Pengkalan Chepa, Binjai, Kedai Lalat

 

 

Stay At Home Mom | Shaklee Lover | 4 Kiddos | 32 Yrs Young

Discussion10 Comments

  1. penting jaga kulit muka nie…lebih2 lagi yang kerja guru, penampilan semua kena nilai oleh budak, kadang bila pagi sblm msuk kelas, budak tegur “cikgu cantik hari ini” buat kita semangat terus sepanjang hari nak mengajar…kan sis ida…tq infonya

Leave A Reply

CommentLuv badge