Cara Merawat Pedih Ulu Hati Atau Gastrik Semasa Mengandung

9

Macam Mana Nak Elak Rasa Pedih Ulu Hati Ataupun Gastrik Semasa Mengandung

Baru-baru ni kakda terima wasap dari salah seorang customer kakda yang kakda panggil sebagai Puan N. Puan N ni dah berusia 40an. Katanya nak beli Ostematrix iaitu tablet kalsium shaklee. Ostematrix ni dihasilkan daripada sumber alam semulajadi. Bukan kalsium dari sumber tenusu. Jadi kalau orang yang ada cyst elok sangat lah makan Ostematrix ni.

Tapi Puan N beli Ostematrix sebab beliau ada masalah sakit gastrik. Katanya agak teruk juga.

Disahkan Mengandung. Anak Bongsu Berumur 8 Tahun.

Dalam pada itu, Puan N bagitau kakda dia baru je disahkan mengandung. Dah lama tak mengandung. Anak bongsu pun dah masuk usia 8 tahun. Yang sulung pula tingkatan 4.

*pic from google

Mengandung di usia 40an ni dah tak sama tau macam masa kita mengandung awal 20an dulu. Badan kita dah tua. Makin banyak nutrisi yang hilang. Antibodi tak sekuat dulu. Lagi lah kalau kita bukan orang yang mengamalkan pemakanan yang sihat.

Kita akan rasa lebih letih ketika mengandung. Selain dengan beban tanggungjawab yang semakin bertambah menguruskan keluarga dan kerjaya, badan kita juga sudah tidak sekuat dulu.

Sebab itulah kakda cadangkan pada Puan N untuk mengambil beberapa suplemen yang akan membantu beliau lebih sihat dan bertenaga menjalani kehamilan yang tidak disangka-sangkakannya itu.hehe

Mengadu Sakit Gastrik

Memandangkan dari awal lagi Puan N memang mengalami gastrik, jadi kakda tak pelik bila beliau mengadu masalah gastriknya masih tak hilang dan masih on off. Harini ok, esok sakit.

Semasa hamil, memang normal untuk kita mengalami pedih ulu hati ataupun gastrik. Kakda pun sama tau. Cuba baca lebih lanjut dari sudut kedoktoran kat blog Dr. Zubaidi ni pasal masalah gatrik.

Masa mengandung anak pertama  dan kedua dulu memang teruk juga pedih ulu hati yang kakda alami. Doktor bekalkan kakda sejenis ubat yang perlu dikemam. Sebab kakda tak suka jenis cecair. Sebab tu minta yang jenis kemam. Walaupun sama juga tak sedap rasanya, tapi ok lah banding cecair.

Lagi satu sebab sejak dari kecil lagi kakda memang tak berapa gemar makan ubat cair. Ubat demam masa budak dulu pun kakda makan yang tablet. Yang cecair tu macam geli-geli je nak masuk anak tekak.hahah

Tapi berbeza dengan kehamilan keempat kakda masa mengandung kembar. Alhamdulillah memang tak rasa langsung pedih ulu hati. Masa tu memang kakda dah kenal shaklee.

Kakda mulai kenal shaklee masa berpantang anak kedua. Kandungan ketiga kakda gugur. Jadi masa mengandung kembar tu adalah pengalaman pertama kakda makan shaklee ketika hamil. Syukur sangat dah kenal shaklee masa mengandung kembar tau.huhu

ESP Shaklee Bantu Masalah Gastrik

Jadi kakda cadangkan pada Puan N untuk mengambil ESP shaklee secara konsisten.

Puan N sebenarnya dah 2 bulan amalkan ESP, tapi menurut beliau, kadang-kadang beliau skip minum dan tambahan pula resepi ESP yang beliau amalkan tak berapa sesuai untuk pesakit gastrik.

Bila Puan N sering skip ESP, dan mix pula dengan kordial oren setiap kali minun, ianya tak berapa membantu untuk mengawal sakit gastrik beliau.

Apa yang terbaik dilakukan adalah dengan mengambil ESP secara konsisten setiap hari. Dan cuba elakkan makanan-makanan yang bersifat asid. Sebab ESP adalah bersifat alkali. Kerana itulah ia dapat membantu mengurangkan rasa pedih ulu hati.

Dalam masa yang sama ia mempunyai banyak kelebihan dan kebaikan yang bukan saja membantu memberikan tenaga tambahan kepada ibu, malah ia turut mengandungi asid amino yang sangat penting untuk pertumbuhan normal bayi di dalam rahim.

Kat bawah ni adalah salah satu testimonial rakan kita yang mengambil ESP. Beliau sebelum itu turut tidak konsisten mengambil ESP setiap hari. Dan memang gastrik on off. Berbeza bilamana beliau mulai mengambil ESP setiap hari.

Kalau saya tahu ESP boleh membantu merawat gastrik, awal-awal lagi saya amalkan secara konsisten.

Baru-baru ni saya kena gastrik yang agak kronik.

Saya memang dah lama kena gastrik hampir 10 tahun. Hari yang saya sakit tu memang sampai jadi macam udang lah.

Pastu saya google (nasib baiklah Henfon ada mobile internet) nak cari penawar bagi sakit gastrik ni. Jumpa pula fungsi ESP ni untuk gastik.

Kebetulan ada ESP dalam almari (yang saya guna skip-skip).

Saya tekad ambik ESP (paksa diri bangun), minum ikut arahan dan esoknya sakit dah berkurang.

Sekarang ni dah hilang terus sakit gastrik. Selalunya kalau makan ubat, hampir 5 hari baru OK.

Terima kasih shaklee.

Bagi mereka yang memang mempunyai sakit gastrik, anda perlu lebih berhati-hati semasa mengandung. Ini kerana, bagi wanita normal pun yakni yang tidak mempunyai sakit gastik, biasanya turut mengalami masalah itu ketika mereka hamil.

Maksudnya jika anda memang ada sakit gastik, alamatnya lagi lah teruk sakit gastrik tu ketika mengandung.

Jaga pemakanan anda. Makan kerap tetapi sedikit-sedikit adalah antara petua untuk masalah pedih ulu hati.

Elakkan juga makanan yang berasid kerana ia boleh membuatkan masalah pedih ulu hati anda menjadi bertambah serius.

Tempahan:

Jika anda ingin mencuba ESP Shaklee semasa mengandung atau lebih baik lagi mengambil Set Lengkap Kehamilan Shaklee, anda boleh membuat pembelian secara online menggunakan debit/kredit kad melalui link dibawah ini.

Set Lengkap Kehamilan Shaklee

ESP Shaklee

Postage : RM10.60 sm, Rm21.20 ss

Daftar Ahli Untuk Lebih Penjimatan disini

Cara 2: Jika anda tidak pasti, hubungi kakda melalui Wasap di link ini untuk mendapatkan khidmat konsultasi tentang set apa yang paling tepat dengan bajet dan situasi anda, tips serta cara pengambilan yang betul.

Kakda | 010 760 4946

Pengedar Shaklee Kelantan

COD Kubang Kerian, Kota Bharu, Pengkalan Chepa, Binjai, Kedai Lalat

Stay At Home Mom | Shaklee Lover | 4 Kiddos | 32 Yrs Young

Discussion9 Comments

  1. Bersyukur sudah kenal Shaklee masa pantang anak 1st. Anak 2nd ambil sekerat2 ja set hamil.

    Anak 3rd terus ambil full set, siap terlebih2 lagi ada ambil garlic complex sebab macam mau2 kena darah tinggi 😂😂

Leave A Reply

CommentLuv badge