Jerawat, Jeragat, Whitehead, Blackhead, Kusam, Eczema

YOUTH Skincare

Kongsi Pengalaman Besarkan Anak Kembar

Intai Si Kembar

Pengalaman Travel & Tips Menarik

Kakda Go Travel

Cerita Raya 2018 SANTAI

Cerita Raya 2018 Trip Balik Sabah Giliran Si Isteri

Alhamdulillah kakda dah selamat pulang ke rumah sendiri di Kota Bharu setelah hampir seminggu beraya di Tuaran Sabah.

Saja la kan nak coret-coret kisah raya 2018 ni. Dengan harapan bila bosan esok-esok, boleh lah kakda baca balik cerita raya 2018 kakda.hihihi

Sejak 2010, memang dah buat sistem giliran ni. So drama raya balik rumah siapa memang tak wujud la dalam kamus hidup kami suami isteri. Memang elok je disiplin ikut turn balik.hahah

Walaupun demikian, tahun ni kami balik lewat sikit sebab tak berjaya rembat tiket murah Airasia. Adapun yang murah terlalu awal la pulak.

Sebagai parents yang dah ada anak bersekolah, kami dah tak bole main rembat saja tiket ikut dan. Kena consider cuti sekolah baru boleh balik. Tapi kalau dah namanya tiket cuti sekolah, memang lah mahal. Lagi pula flight Kota Bharu ke Kota Kinabali tak banyak trip. Hanya ada pada hari Selasa, Khamis dan Sabtu. So AA pun memang dengan sewenang-wenangnya maintain kan je harga tiket yang mencekik darah itu.huhu..

Tengah tunggu train di Putrajaya Sentral ke KLIA2

Terbang Dari KLIA.

So, kami buat planning lain dari yang lain pada tahun ni.

Kami decide untuk fly dari KL. Sebab AA nampaknya cuma baik hati bagi offer untuk flight dr KL ke KK. Murah jugak tiket yang ditawarkan tu.

Asalnya kalau kami beli tiket dari Kota Bharu, habis dalam 4k jugak untuk 6 beranak return.

Jadi kami ambik option yang jauh lebih murah dan alhamdulillah dapat la tiket berharga rm1.7k return untuk 6 orang. Alhamdulillah rezeki. (Ingatkan memang tak dapat balik Sabah dah tahun ni sebab tiket saja pun dah 4k.hahah)

Raya ke2 kami drive ke KL, then check in Airbnb untuk stay 1 malam sebab flight ke KK adalah esoknya pada hari raya ke3. Airbnb yang kakda pilih adalah jenis Duplex kepunyaan Puan Azwa di De Centrum Kajang. Harga 1 malam RM189.

Agak mahal tapi berbaloi sebab semua orang dapat tidur dengan selesa. Playground dan swimming pool pun ada. Kemudahan di De Centrum sangat best sebab ianya masih baru. So kalau benda baru, op kos la best kan.hihi

Dan yang lagi best adalah sebab kakda stay PERCUMA. Tak payah keluar duit 1 sen pun! Percaya ka tak? Korang tetap kena percaya.haha..

Dalam ERL dari Putrajaya Sentral ke KLIA2

Macam mana kakda dapat stay PERCUMA? Op kos lah dengan menggunakan kredit dalam Airbnb account kakda. Hari tu kan kakda dah bagi link suh daftar Airbnb menggunakan link yang kakda share tu. Korang tak daftar, memang lah tak tau benda free macam ni.hihi..

Haa..apa tunggu lagi. Ni link untuk daftar Airbnb dan dapatkan kredit penginapan sebanyak RM120 untuk tempahan pertama anda yang bernilai min RM290. Dan kalau rasa masih tak faham Airbnb ni apa, boleh terus baca kat link ni.

Beraya Di Sabah Selama 5 Hari.

Walaupun dah terlambat untuk makan makanan raya, tapi kami still enjoy.

Lagipun mak kakda dah frozenkan makanan Raya menu wajib untuk kakda yang balik lambat.haha

Raya ke 4, kami balik kampung mak di Kg Nahaba Kota Belud untuk aktiviti mandi sungai, bakar-bakar ayam dan camping.

Muhamad beraksi di sungai.

Seronok tengok anak-anak kakda mandi sungai. Almaklum lah kan, kat Kota Bharu tak ajin jupo sungai.haha! Ado pun tali air jah. Tu pun tak berani nak terjun.haha

Malam tu pula kami bermalam di tepi sungai tu jugak.

Anak-anak yang besar sikit tidur dalam khemah, yang kecik tidur dalam pondok bambu yang dipasang kelambu. Memang syok uols.haha..

Bawak toto dari rumah, kelambu boleh sewa kat sini.

Pengalaman sangat!hihi

Raya ke 6 pula kami stay di Villa dalam Nexus & Karambunai. Pakat dengan adik-beradik yang lain, kami pun stay lah 1 malam kat sini. VIlla siap sekali dengan kolam. Kalau nak harap kakda check-in sengsorang memang tak lah. Takdak bajet nak bayor.haha

Tu je lah aktiviti kakda balik. Kali ni takde chance jalan-jalan ke KK disebabkan ada masalah transport. Payah nak jalan weii.haha.. Balik 2 tahun lagi kena aim beli keta sebijik biar senang nak round-round, tak delah nanti membusuk je kat rumah.haha!

Bye KK!

Raya ke 8, kami ambik flight pukul 10pm. Pastu dengan selambanya AA delay kan ke pukul 10.30pm. Maka anak-anak pun ketiduran sambil tunggu kapal yang delay.

Pukul 1.30am kapal kami selamat mendarat di KLIA2.

Cari grab ke Putrajaya Sentral tempat kami park keta kesayangan kami selama lebih kurang 6 hari. Caj parking keta hanya RM36 sahaja. Murah kan?

Sebab tu kami suka parking keta kat Putrajaya Sentral sebab bayarannya murah. Cuma still kena consider kos untuk pergi dan balik ke KLIA2. Tapi still murah banding park terus kat KLIA2 punya parking.

Check-in Airbnb Di Cyberjaya.

Pukul 2.30am kami selamat sampai di Hyve Cyberjaya untuk stay 1 malam lagi. Kali ni pun kakda stay secara percuma. Caj 1 malam kat sini murah sedikit sebab rumah pun kecik dan tempat tidur tak cukup.

Mujurlah jugak karpet kat rumah Miss Lea Haris ni empuk. So, anak-anak sedap je tido atas karpet yang kakda alaskan dengan selimut yang disediakan.

Pagi esok kami check-out dalam pukul10am, dan terus cari kedai mamak untuk tunaikan hasrat anak-anak yang nak makan roti tisu dan roti boom. Kami ikut je la pekena roti canai gak.

Home Sweet Home.

Lebih kurang pukul 10pm, kami selamat sampai ke rumahku syurgaku.

Fuhh..trip raya kali ni memang lain dari yang lain. Banyak insiden yang berlaku drama adik-beradik sepanjang duk Sabah.

Hopefully lagi 2 tahun, raya kami lebih tenang dan ceria. Maybe boleh plan untuk trip raya ke oversea pula. Doakan kakda ya. ^_^

Previous Post Next Post

You may also like

Leave a comment

Leave a Reply

CommentLuv badge

WhatsApp chat