Full Itinerary Percutian DIY Ke Osaka, Kyoto dan Kobe, Jepun September 2017

0

Full Itinerary Percutian Bajet Ke Osaka September 2017

Sebelum kakda hilang ingatan, baik kakda siapkan entry ni cepat-cepat.haha

Dipendekkan cerita (start pun baru sebaris ayat dah nak ‘dipendekkan cerita’..adoii.haha) kakda dah hampir seminggu balik dari Osaka atau lebih tepat Kansai Region.

Entry ni mungkin agak melalut dan panjang sebab macam biasalah makin kakda eksaited, maka makin banyak yang kakda taip. (Mohon redha!! ^_^)

Kakda tahu, korang pun apa kurangnya. Eksaited OverLoad nak p Jepun. Kannn??haha

Percutian kali ni macam biasa adalah percutian kakda dan suami berdua. Anak-anak ditinggalkan atas sebab bajet pun tak berapa nak ada. Dan disebabkan yang bongsu (buat masa ni) masih kecil.

Setiap orang ada pendapat tersendiri pasal hal bawak atau tinggal anak. Tapi bagi kami suami isteri, kami prefer untuk bawak anak travel bila dah besar sikit. Kira dah boleh faham, boleh ingat dan boleh ambik pengalaman dari negara yang dilawati.

Tapi mungkin kalau kami ada bajet yang besar, isu anak masih kecil adalah perkara kecil. Memandangkan bajet pun cukup-cukup makan, maka tak bawak anak sebab anak masih kecil boleh dijadikan sebagai alasan untuk tinggalkan dorang.huhu

Dan jugak disebabkan ini adalah trip DIY yang pertama untuk kami, memang tak berapa yakin nak bawak. InshaaAllah Family Trip bakal menyusul. Mohon doakan rezeki untuk Family Trip Perth kami melimpah ruah. Aminnnn

Jomm start. (panjang benor intro..haha)

26 September 2017 (Selasa)

Perjalanan dari Kota Bharu bermula lewat tengah malam. Penerbangan pukul 11.30pm menaiki AirAsia dipilih sebab tiket lebih murah dan senang nak tinggal anak-anak. Kononnya anak-anak dah tidur lah masa kami gerak.

Dan anak-anak dapat spend masa lebih lama dengan kami sebelum kami tinggalkan mereka untuk ke bumi Jepun.

Walau bagaimanapun, plan hanya plan. Last-last lepas Isyak, semua ikut abah on the way g masjid pastu abah drop kat rumah tokma.hehe

27 September 2017 (Rabu)

Sekitar pukul 12.30pm, kapal terbang kami selamat mendarat di KLIA2. Husben kakda macam biasa landing je cari tandas.

Masa cari tandas, duk intai Surau (masih di dalam balai ketibaan) kot boleh tumpang tido.

Bila kakda cek, nampak ada sepasang kasut kat rak. Intai dalam, konfem ada orang tido. So kami pun decide untuk tido dulu sebentar di surau sebelum ke Tingkat 3 balai PerlepasanĀ  KLIA2 (Depature Hall).

Ini pertama kali kakda tidur dalam surau. Pengalaman sangat!

Masa trip ke Bandung haritu, kakda tidur je kat kerusi area Capsule KLIA2. Tapi sakit badan. sebab takleh nak baring proper.

Tapi rupanya dalam surau pun sama. Tak selesa jugak sebab sejuk!hahah.. Tak dapat tidur jugak. Tidur-tidur ayam je lah jawabnya. Kalau korang banyak bajet lebih, boleh lah tidur kat Capsule.

Kakda punya stail, belasah je. Takdak anak, tak kisah tidur mana-mana. I is flexible! Yang penting jimat.haha

Pick-Up Travel Wifi

Pukul4 pagi, husben kakda kol. Katanya ‘JOM!!’.. rupanya dia pun tak tahan sejuk dan takleh nak tidur. Sebab lantai surau kan sejuk. Bukan karpet.hahah

Maka kami pun terus keluar dari Arrival dan cari kedai Tune untuk ambil Travel Wifi yang kakda booking secara online di website Travel Recommend.

Rate untuk Jepun yang TR bagi adalah RM18 sehari. Kita akan dapat 1 wifi router, 1 universal charger berserta kabel.

Travel wifi ni penting untuk memudahkan kita mendapat akses internet semasa di luar negara. Nak buka google maps contohnya kan, mesti ada line internet.

Boleh share sehingga 5 user kalau tak silap kakda. Dan betri nya tahan sehingga 6 jam. So kalau agak-agak nak jalan lama, sila bawak power bank incase wifi router ni habis batri.

Setel kat sini kami pun terus naik Tingkat 3 langsung ke Depature Hall. Print boarding pass, pastu breakfast kat KFC. Kenyang makan KFC, cari roti pulak. Takut benor kebulur!haha

Then, setel beli roti, kami pun masuk dalam. Lalui imigresen dengan tenang. Risau jugak kalau bag overload sebab kami tak beli lugagge. Kuota untuk beg yang boleh masuk dalam cabin cuma 7kg. Rasanya semua orang pun tahu kan.

Dan satu lagi yang buat kakda neves ialah takut makanan kotak Brahims tak lepas nak bawak masuk dalam cabin. Mujurrr lah ok je. Alhamdulillah.

Berkenaan dengan berat beg, sedikit tips untuk elak kita dari rungsing tak tentu pasal pasal berat beg, ialah sila lah beli Travel Scale. Kat Lazada pun ada. Jadi boleh cek sokmo berat, samada kurang dari 7KG atau lebih.

Alhamdulillah imigresen lancar dan tak lama kemudian azan Subuh pun berkumandang. Jadi cari lah surau. Solat lah kejap. Solat itu kan tiang agama. Walaupun travel, solat jangan tinggal ya adik-adik.hehe

Setakat ni alhamdulillah semuanya baik. Allah mudahkan.

Maka pada pukul8 pagi waktu tempatan which is KL lah kan, kami pun terbang ke Jepun dengan semangat yang berkobar-kobar. CANT WAIITTT!!haha

Nak tengok lebih banyak gambar dan info boleh refer album di FB kakda.

Percutian DIY Osaka Day 1 (27 September 2017)

Stay At Home Mom | Shaklee Lover | 4 Kiddos | 32 Yrs Young

Leave A Reply

CommentLuv badge