Kenapa Protien Seperti ESP Shaklee Sangat Penting Untuk Tubuh Kita?

2

Kenapa Perlu Mengambil Protien Secukupnya Setiap Hari.

Bangun je tadi kakda cek wasap. Ada wasap baru masuk dalam group sister kakda. Ohhh..rupanya Kak Lin share satu artikel pasal kepentingan protien, tanda-tanda kurang protien dan kepentingan protin untuk badan kita berfungsi dengan baik.

Walaupun kat rumah ni ada je ESP Shaklee yang memang ia adalah serbuk protin terbaik dari soya Non-GMO, tapi sejak dua tiga menjak ni, bila kakda dah takdak baby untuk disusukan, kakda semakin jarang mengambil ESP.

Dulu ambik sokmo sebab nak bagi susu berkhasiat dan berprotin tinggi, nak bagi kat baby melalui breastfeeding.

Tak pernah nak ambik port sangat sejauh mana sebenarnya kepentingan protin kepada tubuh badan kita sendiri.

 

Kepentingan Protin Untuk Membantu Tubuh Badan Berfungsi Di Tahap Terbaik.

Protin adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia.

Ia juga merangsang fungsi psikologi. Maka, setiap organ kita memerlukan protin.

Kekurangan protin menyebabkan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut, bantut pertumbuhan, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan hormon, dan akhirnya boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kepada kematian.

Apa itu Asid Amino?

Protin terdiri lebih daripada 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protin yang berbeza mengikut kepada keperluan protin dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.

Terdapat asid amino tertentu yang dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ini dikenali sebagai asid-amino tak perlu.

Manakala asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia dan harus diperolehi dari sumber pemakanan dikenali sebagai asid-amino perlu. ESP Shaklee menyediakan kesemua asid-amino perlu tersebut.

Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali sebagai Identity Preserved Program (IPP). Ia memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik bermula daripada benih sehingga kepada pengeluarannya.‌

Kesan Buruk Jika Badan Kurang Protin

Adalah sangat digalakkan untuk mengambil protien setiap hari sebanyak 50% daripada berat badan. Contohnya jika berat kita 120pound, protin yang kita perlukan adalah sebanyak 60gram.

Macam kakda berat 53kg, kalau convert kepada pound adalah lebih kurang 116pound. So sekurang-kurangnya kena ambik 60gram bersamaan 6 sudu besar ESP Shaklee (serbuk protin sumber soya yang sangat digalakkan untuk vegetarian jugak).

Jom kita tengok secara ringkas kesan buruk kekurangan protin.

  1. Mudah letih dan cepat marah.
  2. Mudah tercedera dan lambat sembuh. Contohnya mudah mengalami retak tulang, osteporosis dan tulang yang lemah, tak kuat.
  3. Brain Fog
  4. Mudah mengalami masalah tinggi kolestrol. Protin membantu menaikkan kolestrol baik (HDL) dalam darah.
  5. Masalah dalam gastrousus
  6. Haid atau period yang tidak teratur
  7. Jika bersenam, otot mudah sakit dan terkoyak malah lambat untuk sembuh.
  8. Tidur yang tidak berkualiti
  9. Penambahan berat badan atau mudah naik berat.

Jadi mulai harini periksa pengambilan protin anda. Protin bukan semudah makan ikan atau ayam, ada banyak lagi sumber protin yang berkualiti tinggi seperti protin almond, chia seed dan sebagainya.

Kebanyakan protin di dalam masakan kita sudah musnah kesan dari proses memasak. Jadi tidak salah untuk mengambil makanan tambahan berasaskan protin.

Terdapat pelbagai produk di luar sana yang boleh dibeli.

Namun Kakda lebih yakin memilih untuk mengambil ESP Shaklee kerana kakda sudah cukup yakin dengan produk keluarang Shaklee. ESP yang juga merupakan sumber protin berkualiti tinggi sudah menjalani beribu ujian dan melepasi pelbagai standard kualiti makanan tambahan tahap antarabangsa.

1 tong ESP mempunyai 850gm serbuk soya. Pengambilan konsisten minimum 2 sudu besar sehari. ESP boleh diminum dengan pelbagai resepi.

ORDER ESP SHAKLEE DISINI

ORDER ESP SHAKLEE DISINI

ORDER ESP SHAKLEE DISINI

Daftar untuk menjadi ahli shaklee kat sini untuk harga super jimat! Dah daftar, wasap kakda kat sini.

*****************************************************************************

Kakda Agen Shaklee Kota Bharu Dan Kubang Kerian

Wasap: 010-760 4946

IG: vitamin.by.kakda | kakda_vits_kelantan

FB Personal: Ida Chalo

FB Page: Kedai Vitamin Kota Bharu

******************************************************************************

Stay At Home Mom | Shaklee Lover | 4 Kiddos | 32 Yrs Young

Discussion2 Comments

Leave A Reply

CommentLuv badge