Percutian Bajet Ke Jakarta-Bandung 5h4m, Oktober 2016 (Part 1)

6

Percutian Bajet Ke Jakarta-Bandung 5h4m, Oktober 2016 (Part 1)

(Bismillahirrahmanirrahim…)

Entry ni kakda buat untuk rekod memory bercuti ke Jakarta-Bandung pada Oktober 2016 yang lepas. Percutian kakda kali ni adalah selama 5 hari 4 malam.

Walaupun kakda seorang yang minat dan suka travel, tapi destinasi Jakarta-Bandung ni sebenarnya baru destinasi ke3 kakda travel ke luar Malaysia. Walau bagaimanapun, haruslah juga buat entry kan. Kalau tak buat entry, memory yang best2 semasa bercuti tu lama-kelamaan pasti semakin dilupakan. Maka silalah rajin-rajin menulis wahai kakda.

InshaaAllah jika ada rezeki lebih dan masa lapang, memang nak sangat travel ke tempat lain. Kalau ikut wishlist kakda lah kan, mula-mula nak tunaikan hajat nak ke umrah. Hat ni plan nak pegi tahun depan, Februari 2018, mohon aminkan ye..(terima kasih..)

Lepas umrah kakda teringin sangat nak ke Korea. Biasalah kakda kan peminat k-drama, haruslah ada keinginan untuk kesana.hihi.. seterusnya nak ke Perth bercaravan bersama anak-anak. Maybe hat ni boleh pegi masa anniversery ke-1o tahun perkahwinan pada tahun 2019 nanti. aminnn ya Allah..

Okay back to Jakarta-Bandung. Memandangkan percutian ni dah lama, jadi mungkin akan ada beberapa info yang kakda terlupa ingatan untuk dikongsikan. Tapi, inshaaAllah kakda cuba juga ingat semampu yang mungkin.

Jakarta-Bandung Day 1 (8/10/16)

Percutian kami seramai 5 dewasa dan 1 kanak-kanak

Geng dari Kota Bharu; kakda, husban, arif (adik ipar)

Kami bertiga bertolak dari Kota Bharu ke KL ambik flight pukul9. Adik ipar, bini dan anak dia tunggu kat KL. Pagi tu memang semangat lain macam je nak pergi bercuti tau.haha.. Padahal anak-anak semuanya kakda tinggal je kat rumah.huhu

Sori ye anak-anak, mama ngan abah nak berdating kejap. Nenek tolong jaga sat, mama dah import khas dari Sabah untuk jaga cucu.hahah..kejam je kan.

Perasaan memang eksaited je start dari malam tadi. Kakda ada satu perangai pelik tau. Kalau esok tu nak berjalan, malam tu mesti tak dapat tido. Korang sama tak?hahah.. Jadi malam tu memang tak berapa nak tido sangat lah. Tido-tido ayam je orang cakap.haha

Padahal bercuti g Jakarta Bandung je kot, bukan nak g New Zealand pun!muahaha..

Pengantin Lama.hikhik

Amboi kakda, beriya-iya je pakai spek pagi2 buta. huhuhu.. sebenarnya kan, mata kakda kena ketumbit.sedih betul! kejam je ketumbit ni nak keluar masa kakda nak bercuti.ciss! T_T

kakda kan memang tak pernah tau kena ketumbit, tapi kan kenapa masa nak p tu lah dia nak keluar pun taktau lah.huhu.. Jadi sepanjang duk kat Airport, dalam flight, duk KLIA2 sepanjang masa pakai spek. Mak aiihh..letih mata!huhu.. Biasalah kan kakda bukan retis.. tak pandai pakai spek hitam lama-lama sangat. Kalau setakat untuk selpie tu bolehlah.hukhuk..

So, at last kakda buka juga spek tu. Letih wei mata.. biar lah huduh pun, i dah kahwin okay! No worries lah kalau nampak huduh pun. (coverr je padahal malu mak!…hahaha)

Ni masa naik flight kat Kota Bharu. Saja tangkap gambar sebab nak buh dalam blog.hehe

Naik flight macam biasa. Sejam tempoh penerbangan, dalam pukul 10am alhamdulillah selamat landing KLIA2. Flight kami ke Jakarta pukul 1455 tau, tapi Kakda sengaja ambik flight awal dari Kota Bharu sebab malas nak rushing. Nak santai-santai je.. kan bercuti tanpa anak-anak namanya. Maka haruslah rileks dan santai gituw.. ala-ala newlywed couple kannn..hihi..

Adik ipar kakda yang duk KL tu lagilah, masa ni anak dia tak bangun lagi kot.haha.. Rileksss..hihi

Sampai je KLIA2, kakda singgah beli popcorn Garrett idaman kalbu yang super mahal tu dulu. Perisa Macadamia maka haruslah mahal. Tak ingat dah berapa gram tapi total kerugian adalah dalam Rm50. hahaha.. takpaa kakda takpaa..kan bercuti..(huhuhu…)

Garrett Macadamia yang super mahal tapi sedappp..hikhik

Lepas tu kami terus cari port untuk lepak. Cari punya cari end up lepak kat foodcourt, konon-konon nak lunch la terus. Lagipun time tu dah pukul11 lebih.. Jadi boleh lah makan nasi dulu. Lauk is tak berapa nak sedap sangat. Sedap kakda masak lagi.. tapi harga boleh tahan. Total kerugian makan kat situ dekat RM30 untuk 2orang. (alahai kakda.. nama pun airport, wajiblah mahal..huhu)

 

Please Proceed To Counter!

Lepas makan, kami pun terus g kat departure hall. Cari mesin kiosk AA sebab nak print boarding pass. Masa turn kakda tetiba mesin tak bagi print. sudah!! berderau jap darah kakda. Dalam hati dah nebes ni. Tak kan lah blacklist ptptn kot. Rasa ok je bayar.. yelah tunggakan memang lah ada. Tapi kakda bayar je tiap bulan ptptn tau.huhu..

Try dua tiga kali juga, tukar mesin lain, sama jugak! Tak boleh! huhuhu.. masa ni husban kakda dah perli kata kakda kena balik Kota Bharu semula dah. Tak leh ikut sekali.huhuhu..

Risau nya lah haii hati. Dalam risau-risau tu kaki melangkah juga cari kaunter AA. Jumpa kaunter terus bagi passport kat staf bertugas, kakda pun bagitau lah problemas kakda, yakni takleh nak print boarding pass.

Pastu staff AA tu boleh buat muka biasa-biasa je. Kakda ni makin berdebar. Dalam hati doa sangat-sangat, tolonglah bagi lepas g Jakarta. Nak bercuti niiiii!!huhu..

Puan pregnant tak?

Tak.

Ok.. (sambil bagi passport dan boarding pass)

Thank you.

Lorrr.. tu je ke masalahnya?? Letih mak nebes tau!hahaha. Alhamdulillah ada rezeki lagi nak jejak bumi Jakarta dan Bandung. Yeay!!!

Benda yang buatkan jantung berdebar untuk 15minit.huhu

Lepas print boarding pass tu, kami terus cari surau, buat Jamak Takdim. Supaya masa sampai Jakarta nanti tak kalut dah nak solat. Solat Tiang Agama.. solat ye kawan-kawan. Walaupun travel, solat kena jaga. Lagi mudah kot sebab boleh jamak qasar.

Lepas solat kami terus je masuk dalam balai berlepas antarabangsa. Wahh.. semangat! Tak sabar dah nak hirup udara Jakarta.hahah..

Tapi kan nak bagitau, dari pintu masuk balai berlepas antarabangsa KLIA2 ni, nak boleh sampai kat gate kita, mak aihh punyalah jauh! Hilang juga beberapa ribu kalori nak boleh sampai.hahah Siap ada 2 kali security check lagi tau. Sebab kan jauh jarak nak sampai kat gate berlepas tu, jadi mungkin lah pengurusan airport anggap kita mesti beli air kaa apa kaa masa dalam perjalanan nak sampai kat gate masing-masing.

Jadi Security Check kedua ni adalah untuk screen balik barang apa yang kita nak bawak masuk dalam flight nanti. Contohnya untuk flight antarabangsa ni, kita tak boleh bawak cecair melebihi 500ml. Jadi memang banyak lah botol air yang sangkut kat situ. Kalau botol kecik, lepas lah.

Geng bercuti! abaikan mata kakda yang sepet sebab ketumbit.hihi..

Kuala Lumpur – Jakarta, 2jam 15 minit. Bertolak Pukul 1455 – 1610

Indonesia awal sejam dari KL. Kalau ikutkan masa penerbangan pukul 2.55 petang, kalau ambil masa 2 jam 15 minit sepatutnya masa sampai adalah dalam pukul 5.10pm. Tapi sebab Indonesia ni awal 1 jam, maka masa sampai adalah pukul 4.10pm. Cuma kat sana, maghrib awal lah. Macam kat Sabah lebih kurang. Ker awal lagi ek.. tak ingat dah. Yang penting maghrib tu dalam pukul6.

Masa kami sampai kat airport Seokarno Hatta International Airport Terminal 2, berlaku sedikit salah faham. Masa kakda duk kat KL, sebenarnya supir dah pesan. Nanti sampai kat airport Jakarta, dia suruh ambik kanan. Nak keluar tu ambik kanan.

Kami pula, salah faham. Tak baca signboard apa, setiap exit kami ambik je kanan. Sebab tengok orang lain pun ambik kanan juga.

Rupanya kami salah exit. Kami terr exit kat ketibaan local. Tak tau lah macam mana boleh salah. Tunggu punya tunggu, supir tak sampai-sampai. Dua tiga kali masuk dalam balai ketibaan. Tengok muka sorang-soranf supir-supir yang duk pegang sign nama kat tangan. Tak jumpa pun yang tulis nama Faridah. huhu kalut dah niii..

Bila tak jumpa, kami decide untuk tunggu je kat luar. Kot-kot lah supir ada tunggu kat mana-mana. Atau supir g toilet kaa.. tunggu punya tunggu, tak sampai juga. Kalut dah ni!

Jadi memandangkan kakda adalah orang yang berurusan dengan pak supir dan yang tukang handle semua perkara berkaitan percutian kami, maka kakda lah yang paling kalut sekali. huhuhu.. Nak wasap tak boleh, takde line. On wifi, tengok takda wifi. Sudah! Fikir punya fikir, decide nak beli simkad. Asalnya memang tak nak beli simkad Indonesia. Sebab ingat nak online kat hotel je. Tapi sebab dah jadi problem takleh wasap supir, kenalah juga beli.

So masuk balik dalam balai ketibaan tu, cari kedai. Masa tengah deal nak beli tu, tengok ada wifi. Alhamdulillah. So connect wifi, tak jadi beli simkad.

Mujur lah boleh connect wifi. Tapi range wifi tak luas. Kalau kat depan tepi jalan kat tempat pick up orang dah tak dapat line. Jadinya Kakda kena berdiri sipi2 je dari pintu balai ketibaan yang agak jauh dari geng kakda.

Wasap supir, supir kata stuck kat jem. Suruh tunggu kejap. Tak lama pastu dia kata dah sampai, tapi tak jumpa geng kakda. Mujur lah dapat idea nak tangkap gambar tempat geng2 duk tunggu. kakda tangkap je dari jauh. Hantar kat supir.

Tak lama lepas tu supir pun sampai. Alhamdulillah.. ya Allah. Pengalaman betul! Masa jumpa supir tu barulah kami tau rupanya kami salah exit.huhu..

Makan Iga Bakar di Ganthari Blok M

Lepas tu minta supir bawak makan kat Ganthari di Blok M. Masa sampai kat Ganthari dah malam. Parking je dengar bunyi azan Maghrib. Punya main lama drama tunggu supir cari supir.huhu..

Kami order Iga Bakar (rusuk) dan order air Teh Manis.hihi.. Mula-mula sebelum dapat menu pakat nak order air Bandung lah, teh ais lah.. tapi rupanya kat sana takde jual! Minuman dia apa je, teh manis, teh tawar. Kalau nak minuman lain, kena order yang dalam paket 3 in 1 tu. Nanti dia bancuh. Tapi kedai ni takde pun minuman paket tu. So order lah apa yang ada saja ya.hehe..

Dan portion lauk dia tu banyak. Boleh share 2 orang kot untuk 1set Iga bakar. Rusuk dia mak aihh lembut gila! Rasa manis dan terasa lah rempah dia tu. Nasi dihidang dengan ulam. Yang penting SEDAP!! Yeayy!!hihi.. terubat segala kekalutan sebelum tu.heheh

Lepas makan baru kami ke hotel. Masa sampai kat hotel pun ada insiden juga.

Kakda booking hotel melalui Booking.com tau. Biasa kakda tak guna Booking.com ni. Biasanya guna Agoda. Pernah lah guna sekali masa kat Medan. Beza Booking.com ni, kita takyah bayar dulu. Kita bayar masa cek in.

Tapi apa yang menakutkan bila kita guna booking.com ni, booking kita boleh dicancel bila-bila masa oleh tuan punya hotel. Macam kami, masa sampai kat hotel tu, tuan hotel tengah deal dengan satu couple ni nak bagi bilik yang kami dah booking.

Sebab kata tuan hotel, ingatkan kakda tak datang. Sebab kan dah lewat dah pukul8 malam. huhu.. nasib baik tuan hotel tak bagi bilik kat orang lain. Mau tak menangis cari hotel lain.

View dari bilik hotel.

 

Lepas cek-in kami jalan lagi. Jalan kaki je lah tapinya pergi ke Grand Indonesia Mall. Nampak tak bangunan yang rendah di kalangan bangunan-bangunan tinggi tu. haaa.. kat situ lah.

Walaupun hujan renyai-renyai, kami belasah je. Takde anak, ok je nak main hujan. Kalau bawak anak, tak keluar dah. Tido terus kat bilik.hahaAdik ipar kakda rileks je bawak anak. Sorang takpe. Boleh dukung je bawak lari sama. Kakda yang dah beranak 4 ni, tak boleh lah. Tak dan tangan nak lari ramai-ramai.hehe..sebab tulah baik tinggal je kat rumah.huhu..

Mall tempat orang kaya-kaya Jakarta lepak. Nak masuk kena lalu security check dulu. Ala yang macam kat airport tu kan ada tempat scan tu. Haa.. macam tulah. Kena scan dulu baru boleh masuk mall. Kalau muka macam tak berapa ada duit, takleh masuk.hahahah.. (gurau..hihi)

Masuk cari farmasi je kot. Beli panadol standby kot akan migrain. Pastu beli ubat mata untuk ketumbit kakda.hahah.. adik-adik pula beli roti-roti bun kat kedai kek. Tu je..Pukul10 kami balik. Letih dah kan. Esok nak bertolak ke Bandung pula. Masa keluar dari mall tu, tengok beratur anak-anak orang kaya ni tunggu keta besar masing-masing datang ambik. Siap ada driver bagai.huhu.. padanlah ada security scan nak masuk dalam tu.huhu

 

Percutian Bajet Ke Jakarta-Bandung 5h4m, Oktober 2016 (Part 2)

Total Bajet Percutian 5 Hari 4 Malam Jakarta-Bandung

Stay At Home Mom | Shaklee Lover | 4 Kiddos | 32 Yrs Young

Discussion6 Comments

  1. Salam Tuan Puan…
    Minta maaf nak tompang promote ckt.
    Jom ukir kenangan terindah dan cerita hebat bersama kami :
    Memory Bandoeng Tour
    The Best Tour Travel in Bandung.
    specialist tour for you…!!!

    Driver friendly,ramah dan tentunya dengan didikan service terbaik,siap melayan dan hantar Tuan Puan nak pegi mana2 tempat diBandung.
    Kenyamanan,keamanan dan keselamatan tentunya kami utamakan.
    Kereta kamipon bersih2 dan selesa.

    Best price…!!!
    Best driver…!!!
    Best choice…!!!
    Best SERVICE…!!!
    Tour Bandung pakej transport + hotel + bfast:
    * 3H2M – RM 165/pax
    * 4H3M – RM 225/pax
    * 5H4M – RM 325/pax
    * 6H5M – RM 395/pax
    (Min 4pax).
    kami juga menyediakan sewa kereta perhari dengan harga yang teramat sangat berpatutan.
    * toyota AVANZA,suzuki APV (max 7seatter)
    RM 115 /hari
    * isuzu Elf short (max 11seatter)
    RM 195 /hari
    * isuzu Elf long (max 18seatter)
    RM 265 /hari

    Harga masih boleh runding.runding harga semurahnya,serendahnya,sejimatnya.insya Allah berbaloi dan puas hati guna khidmat syarikat Memory Bandoeng Tour.
    ” HARGA BOLEH JADI HARGA KASIH SAYANG,SAYANG KETAT2…!!! ”

    Utk lebih detail sila PM,Call/WhatsApp laju2 ditalian:
    +6285324228854
    +6285324228854
    +6281224420758

    √ Fb syarikat :
    Memory Bandoeng
    √ fb personal :
    Cepokta Bisaajja
    √ email :
    memorybandoeng@gmail.com
    √ Website :
    http://www.jomcutibandung.com

    Kami sentiasa menunggu dan mengalu2kan kedatangan Tuan Puan diBandung.

    LOMBOK, BALI & JOGJA BOLEH JGK KAMI URUSKAN.
    Salam dan tmakasih….

  2. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (Amiin)… Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    Call : +6282214441280
    WhatsApp : +6282214441280
    WhatsApp : +6282282222896
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : http://www.Dhanitourindonesia.com
    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang…
    Kami pun menyediakan paket transport dan hotel
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Wassalam, Terimakasih…
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung… (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Terima kasih…

Leave A Reply

CommentLuv badge