Jerawat, Jeragat, Whitehead, Blackhead, Kusam, Eczema

KECANTIKAN

Set Kesihatan Shaklee

KESIHATAN

Resepi, Travel, Our Story

MY PRECIOUS LIFE

KAKDA GO TRAVEL & TIPS

Travel Bawa Vitamin Atau Ubat. Mana Lebih Penting?

Anda yang kaki jalan mesti tahu kan ubatan antara benda wajib kena bawak masa travel.

Lebih-lebih lagi kalau travel ke luar negara.

Tapi antara ubatan dan vitamin/suplemen, sebenarnya yang mana lebih penting nak bawak masa kita travel?

Adakah ubat lebih penting? Ataupun suplemen lagi penting?

Kakda punya hobi baca blog travel. Memang suka sangat baca pengalaman orang pergi bercuti lebih-lebih lagi yang share pengalaman dan tips travel oversea.

Dan majoriti blog travel yang kakda baca, jarang cerita bab suplemen atau vitamin. Biasanya yang di pesan, jangan lupa bawak ubat-ubatan.

Ubat Dan Suplemen Sama Penting.

Jadi kali ni, kakda nak kongsi apa yang kakda biasa buat dan bawak tiap kali travel. Walaupun belum layak dikategorikan sebagai kaki travel, tapi kakda tetap nak kongsi jugak!haha

Ubat-ubatan.

 

Ubat biasa yang wajib kita bawak masa travel ni tak lain tak bukan Panadol dan Pil Chi Kit Teck Aun (maaf ye kalau salah eja..haha) yang untuk cirit birit tu.

Betul tak?

Mungkin tak ramai pun yang bawak Pil cirit-birit, tapi sebenarnya ia sama penting dengan Panadol lebih-lebih lagi kalau trip kita tu ke negara yang makanan nya sedap-sedap macam Thailand dan Indonesia.

Yang kalau dah hadap makanan kat sana, terus tak hengat duniaa punya. Haa.. gitu.haha

At least kalau tersalah makan, atau termakan makanan yang terlebih pedas tapi sedap tak boleh nak stop, kita ada Pil Chi Kit Teck Aun sebagai penyelamat. Muahaha!

Takdelah kena terjah klinik atau hospital di negara orang kan.

Kena negara yang mahal, mampos nak membayo!haha

Ceklist Ubat:

  • Panadol
  • Pil Chi Kit Teck Aun
  • Minyak sapu – Minyak YuYi, Minyak Mestika, Minyak Cap Kapak
  • Ubat personal – penyakit.

Vitamin/Suplemen.

Kalau kaki travel yang lain suka pesan bawak ubat, kakda pula suka pesan kat korang, sila makan suplemen!

Supaya percutian korang lebih bahagia gituu.. tak mau la sakit-sakit, letih-letih, kebas kaki, muntah, pening, takdak tenaga.

Tak mau.. tak mau!

Jadi kena ingat. Sebelum travel ke mana-mana, pastikan korang cuba berusaha untuk tingkatkan imuniti atau kekebalan sistem pertahanan tubuh badan korang. Paling koman pun makan lah vitamin C. Elak selesma batuk pun dah cukup OK.

Kakda makan Vita-C Plus 500mg Shaklee. 1 botol tak sampai Rm100 pun. Ada 180biji. Sehari minimum makan 1 biji cukup. Nak order, wasap kat sini.

Pastikan jangan mudah jatuh sakit! Tu paling penting sebelum travel. Barulah semuanya OK dan hepi-hepi!hehe

1. Cramp/Kebas Kaki atau Kebas Betis.

Normal kan masa travel kaki jadi lenguh yang amat. Habis otot-otot kaki rasa sengal. Especially kalau p negara yang banyak kena jalan kaki macam Jepun dan Korea.

Masa kakda travel ke Osaka dulu, rasa mau tercabut kaki sebab jalan banyak dan jauh-jauh. hahah

Naik tren turun tren. Pulak tu kami jalan laju. Lebih kurang phase orang Jepun berjalan. Tak lebih tak kurang. Cewahh.haha

Jadi balik bilik malam-malam, memang penat. Dah tak rasa kaki dah.haha!

So, kakda akan telan Ostematrik 4 biji sebelum tido. Dan amazingly, bangun pagi esok tu dah fully recharge. Boleh jalan jauh lagi harini. Sebab dah boleh rasa kaki!haha

Ostematrix ni suplemen kalsium + magnesium + Vitamin K. Sangat berkesan untuk bantu muscle/otot kita rehat. Dia bantu pengecutan dan pengembangan otot. Sebab tu kalau makan malam, pagi esok otot kita especially kaki lah kan, akan rasa lega yang amat.

Dia jugak sangat berkesan untuk elak kaki cramp. Korang yang selalu cramping tak kisah masa tengah tido, berjalan atau hiking, kakda amat galakkan korang ambik suplemen Ostematrix ni.

2.Batuk, Demam, Selesma

Hat ni mudah jaa.

Sebelum bertolak, agak-agak seminggu sebelum terbang, korang ambik Vita-C Plus dos tinggi.

Memang vitamin C ni, makan 1 biji pun dah cukup untuk badan berfungsi secara normal.

Tapi kalau nak boost kan sistem pertahanan tubuh melawan virus, kita kena makan extra.

Doktor syorkan kalau ambik 2000mg vitamin C sehari bersamaan 4biji Vita-C Shaklee, ia mampu meningkatkan sistem pertahanan tubuh badan kita. Ia akan bangunkan semua askar didalam badan untuk ready menyerang dan buat benteng pertahanan.

Amalkan 2-4 biji Vita-C Plus semasa travel.

Masa travel kita akan jumpa banyak orang. Dan kita terdedah kepada macam-macam virus diluar sana. Kita sendiri tak tau, badan kita mampu lawan ka tidak virus yang bakal menyerang kita.

So paling senang, kita terus buat benteng. Kita buat satu sistem protection. So that, badan kita tak akan kalah dan tak jatuh sakit.

Jadi, Vita-C Plus jangan tinggal naa..

3.Cirit-birit Dan Muntah-muntah Melampau.

Satu lagi yang paling tak mau jadi masa travel is cirit-birit dan muntah.

Kalau tak teruk sangat, pil Chi Kit Teck Aun boleh lah tolong.

Tapi kalau dah tahap dehidrasi, kena la standby air garam.

Air garam hat paling sedap sekali malah sihat dan tiada gula yang kakda pernah rasa setakat ni adalah air Performance Drink Shaklee.

 

Performance Drink ni biasanya kakda minum masa bulan puasa untuk pastikan badan kekal terhidrasi malah tekak pun jadi tak berapa nak kering sangat tau masa siang hari.

Kat rumah memang sokmo ada. Kakda standby untuk anak-anak dirumah. Budak-budak memang mudah keracunan kan. Kalau mak budak memang jarang kena.

Sebab tu Performance Drink wajib ada dirumah. Anak-anak kakda memang tak minum air garam klinik bagi. Dia kata tak sedap.

Sebab tu jugak, kalau anak cirit-birit, kami memang jarang bawak ank ke klinik.

Rawat dirumah sambil bagi PD untuk tambah air garam dalam badan.

Order/Pertanyaan.

Jika anda berminat untuk mendapatkan Set Travel Bajet (Ostematrik + Vita-C Plus) sila Whatsapp kakda atau just klik icon wasap di tepi skrin fon anda.

Kakda Mamikembar | 010-7604946

Pengedar Sah Shaklee Sejak 2012

(Sertai Kakda untuk jana income dari rumah)

Previous Post Next Post

You may also like

Leave a comment

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.